Poetsen bij oma en nog goed betaald krijgen ook!

geplaatst in: Blog, Dagblad De Limburger | 0

Ruim de helft van het aantal studenten en scholieren onder de 25 jaar hebben in de zomer een vakantiebaan. De meest populaire baantjes zijn werken in de supermarkt, detailhandel en horeca. Een van de minst populaire jobs is werken in de zorg. Kim Schoonens (20) herkent dit, maar begrijpt het niet: “Als ik zeg dat ik in de zorg werk, zijn de reacties meestal: Ieks, je gaat toch geen wc’s poetsen! Het is echter zoveel meer dan dat. Ik zie het als op bezoek gaan bij opa en oma en hen helpen het huis op orde te houden. Het is dankbaar werk, dat goed wordt betaald.’

Poetsen bij ‘opa en oma’ en nog goed betaald krijgen ook!

Wie denkt dat Kim ambities heeft in de zorg, zit er flink naast. De zelfbewuste jongedame uit Eygelshoven heeft net haar tweede jaar afgerond aan Fontys Hogeschool in Sittard. Ze wil lerares wiskunde worden. Het vakantiewerk in de zorg doet ze al ruim vijf jaar. ‘Ik had nogal wat eisen aan een vakantiebaantje. School kost me veel energie, dus een vaste dag in de week werken zag ik niet zitten.’ Nu kan ze per periode aangeven wanneer ze beschikbaar is, ook buiten vakanties om. ‘Soms geef ik aan dat ik volgende week een bepaalde dag beschikbaar ben. Meestal word ik dan ook ingepland.’ Verder wilde ze vooral dankbaar werk doen. ‘Ik heb het geprobeerd hoor, werken in de supermarkt en detailhandel. Maar ik kan nu eenmaal geen schoenen van 300 euro aan iemand verkopen, alleen omdat de voorraad op moet!’

Gezelligheid

Naast de eigen regie over je beschikbaarheid, zijn ook de verdiensten niet mis. ‘Het bruto startsalaris is 10,35 euro per uur. Omdat ik al enkele jaren dit werk doe heb ik een vast nul-uren contract gekregen bij Meander, waardoor ik nu ook recht heb op vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. En met kerst krijg ik, net als de vaste medewerkers, een mooi cadeau!’ Dat klinkt allemaal erg positief, maar het beeld is vooral dat het inspannend en vies werk is. ‘Je werkt je echt geen drie uur in het zweet hoor. Natuurlijk is de wc poetsen ook niet mijn favoriete klus, maar de gezelligheid en het praatje met de mensen maakt alles goed. Ze zijn zo dankbaar voor je hulp. Vaak gaat het om oude mensen of zijn ze lichamelijk beperkt en kunnen daardoor bepaalde dingen niet zelf doen.’ Kim kan uren vertellen over de mooie, grappige, maar ook ontroerende momenten die ze meemaakt. ‘Ik vergeet nooit dat ik voor het eerst ergens moest gaan helpen. Ik was zo nerveus dat ik een emmer water liet vallen. Over de vloerbedekking! Maar de reactie van de cliënte was zó lief: Het maakt niet uit kindje, dat kan gebeuren.’

René Kemmerling, vaste planner van Kim, onderstreept het belang van vakantiewerk in de zorg. ‘Om tegemoet te komen aan de vakantieaanvragen van vast personeel zijn wij altijd op zoek naar gemotiveerde vakantiewerkers in de catering en huishoudelijke zorg. Onze cliënten zijn (zeer) hulpbehoevend, waardoor het niet wenselijk is dat zij twee of drie weken zonder hulp zitten. De inzet van goede en betrouwbare vakantiewerkers waarderen wij enorm en dat vertaalt zich in prima arbeidsvoorwaarden. Kim is een zeer gewaardeerde medewerkster. Ze is beleefd naar cliënten, houdt zich aan afspraken en presenteert zich op een professionele manier. Dat belonen we graag met een vast contract.’

Interesse in een dankbare, flexibele èn goedbetaalde vakantiebaan? Meld je dan aan bij MeanderGroep, Sevagram of een van de andere zorgaanbieders in Limburg. ‘In de ochtenduren werken en ‘s middags lekker zwemmen. Dat is toch ideaal?’ besluit Kim lachend.

 

2018: Tekst : Katja Waltmans * Beeld : Arnaud Nilwik

 

vakantiewerk in de zorg
Vakantie werk in de zorg