Pilotproject vanuit provincie gestart

Vanuit de provincie is geld beschikbaar gesteld voor het geven van een kwaliteitsimpuls aan een aantal Limburgse vakantieparken. Bungalowpark de Brenkberg in Schinveld is een van de in totaal zes parken die zijn aangewezen om aan dit proefproject deel te nemen. Voor eigenaar Mark Moermans komt dit op een goed moment: ‘We hopen hierdoor weer aansluiting te krijgen bij de top van recreatieparken.’ Hij nam het bedrijf over in 1999. Er is sindsdien flink geïnvesteerd in renovatie van bestaande en neerzetten van nieuwe huisjes. Voor de toekomst is het zaak helder te krijgen op welke (nieuwe) doelgroep moet worden ingezet op aansluiting met de top mogelijk te maken.

Expertteam
Daarvoor wordt er met hulp van de provincie een ‘expertteam’ samengesteld. Dit team zal bestaan uit een aantal experts op gebied van ruimte, financiën en marketing. Het is niet de bedoeling dat de provincie meebetaalt aan de renovatie zelf. Wethouder Rodney Swelsen is blij dat gedeputeerde Eric Geurts zich in de provincie sterk maakt voor een kwaliteitsinhaalslag op gebied van toerisme in onze regio. ‘Vanuit de gemeente werken we hier eveneens hard aan. Zo ondersteunen we op dit moment een viertal bedrijven in het buitengebied met een ondergeschikte horecafunctie om zich te ontwikkelen tot volwaardige horecabedrijven die de recreatieve sector verder versterken.’ Rens Raemakers, gemeenteraadslid in het Midden-Limburgse Leudal én kandidaat-Kamerlid voor D66 bij de landelijke verkiezingen op 15 maart, was onlangs op werkbezoek in Onderbanken. Hij herkent de problematiek rondom recreatiegebieden vanuit zijn eigen gemeente. De 25 jaar jonge Raemakers is positief over de aanpak in Onderbanken om vanuit de politiek ondernemers in de recreatieve sector te helpen bij de ontwikkeling van hun bedrijf. ‘Het is belangrijk om vraag en aanbod in balans te krijgen, waar nodig een kwaliteitsimpuls te geven en een betere spreiding van recreatievoorzieningen in diverse gemeenten te realiseren.’

Arbeidsmigranten
Veel vakantieparken huisvesten ook arbeidsmigranten. Helaas heeft dit in de volksmond een negatieve lading en wordt er vaak gesproken over polencampings. ‘Arbeidsmigranten zijn mensen die voor hun werk elders, tijdelijk een onderkomen nodig hebben. Dat kan ook de selectie van PSV zijn die hier in de buurt komt trainen,’ legt Moermans uit. De doelstelling is om hiervoor andere voorzieningen te treffen en de vakantieparken terug te brengen naar hun oorspronkelijke functie in de recreatieve sfeer.

 

Rodney Swelsen, Rens Raemakers en Mark Moermans maken een rondje over het bosrijke terrein van vakantiepark de Brenkberg in Schinveld.